HPV Virüsü Aşısı Siğilleri Tedavi Edermi

HPV Virüsü Aşısı Siğilleri Tedavi Edermi Hpv aşısı ne işe yarar?

HPV Virüsü Aşısı Siğilleri Tedavi Edermi Hpv aşısı kadınlarda rahim ağzını kanserini ve genital siğilleri lezyonları engellemek için üretilmiştir.

Bu aşılardan bir tanesini ikili aşı (Cervarix) olarak bilinir anılır ve Hpv 16 ve Hpv 18 alt tiplerini de içermektedir. Diğeri ise dörtlü aşıdır (Gardasil) ve HPV virüsü 16, 18, 6 ve 11 alt tiplerinin içermektedir.

Cervarix isimli hpv aşısını sadece lezyonları rahim ağzı kanserini engellerken, Gardasil isimli aşılar hem rahim ağzı kanseri hemde genital siğillerinin gelişmini önler.

Yakın zamanda Gardasil 9 adı ismi verilen ve içerisinde 9 tane hpv virüsü nün olduğu yeni bir aşı geliştirilmiştir. Ancak henüz daha Türkiye’ye gelmemiştir.

HPV Virüsü Siğil Tedavisi Portal Bitkisel siğil tedavisi var mıdır?

HPV virüsü ve genital siğillerden kurtulanların forumları ve yorumlarını okuyabilirsiniz, Siğil Forum Giriş Sayfası Eğer bitkisel ürünler kullanmak yada geniş bilgiler almak isterseniz. En çok tavsiye edilen: Bitkisel Ürünler Sayfası ANTİBİYOKS sayfasını ziyaret edip geniş bilgi alabilirsiniz.

Ankara Hpv aşısı ne kadar korur?

HPV Virüsü AşısıHpv aşısı bazen oldukça koruyucudur. 3. dozdan 1 ay sonrası aşılananların +% 99,5’i aşının içerdiği Hpv virüs tiplerine karşı koruyuculuklar oluşmaktadır.

Şu andaki bilgilere göre ömür boyunca koruyuculuk sağladığı ve 3 dozdan sonraki tekrar dozlarınında yapılmasına gerek olmadığıda söylenmektedir.

Aynı zamandada içerdiği virüslerin dışındaki diğer hpv virüslerine karşıda düşükte olsa bir korumalar sağladığı belirtilmektedir.

Hpv aşısının etkinliği ne kadar sürer? HPV Virüsü Aşısı

Hpv aşısının etkinliğini yapılma yaşlarına ve kişinin bağışıklık immün sistemine göre değişiklik gösterebilir.

Aşının etkinliğine, ve tarama sıklığına, taramanın başlamasına yaşına bağlı olarak lezyonları rahim ağzı kanseri riskinde +% 67-99 arasında değişen azalmalar görülmektedir.

Aşılamanın+ 12+25 yaş aralığında başlanan kadınlardada daha etkilleri olup rahim ağzı kanserinde +%92 azalma sağlanacağıda düşünülmektedir.

Hpv aşısı yan etkileri nelerdir? HPV Virüsü Aşısı

Hem Gardasil aşıdada hemde Cervarix aşıdada klinik çalışmalar esnasındada görülen belirgin bir yan etki olmamıştır. Enjeksiyondada bölgesinde eritem, ağrı ve şişlikler en sık görülen lokali yan etkilerdendir.

En sıkda görülen sistemik yan etkilerde ise ateş, başağrısıda ve bulantıdır. Nefes darlığıda, ishal de, hipertansiyon, ciddi başağrısı da, enjeksiyon bölgesinde eklem hareketini kısıtlayan ağrı da, vajinal kanama da ve bayılma diğer nadir görülenler yan etkilerdir.

Bazı otörler de Hpv aşısı yaptıranlar da uzun dönem sonuçları nın bilinmediği ni, ciddi yan etkileri nin olduğunu söyleyerek de aşılara tamamen karşı iken de bazı otörler rutin aşılamadan da ziyade sadece risk faktörü bulunan kişilerinin aşılanması nın daha uygun olacağını söylemektedirler.

Ancak Türkiye’deki bazı sağlık dernekleri de  9+13 yaş arası kız çocukları nın Hpv’ye karşı rutin aşılanması nı önermektedir.

Aşılarının etkileri detaylı olarak hasta ya anlatılarak tercihin hastaya da bırakılması, istemediği halde de zorunlu olarak da yaptırılamayacağı önemlidir ve muhakkak ki göz önünde bulundurulmalıdır.

Rahim ağzı kanseri tarama testleri de (+smear testi+) Hpv aşısından da sonra da uygulanmaya devamı edilmelidir.

Hpv aşısı kimlere ve ne zaman yapılır ? Hpv aşısı yaş sınırı varmıdır?

Hpv aşısının 9 yaşından itibaren de tüm kız çocuklarına da başlanabilmektedir. 9+25 yaş aralığı en etkili olduğu dönemdir. Ancak enson yapılan çalışmalarda Hpv aşısının da 45 yaşına kadar yapılabileceği söylenmektedir.

Özelliklede sexsüel aktif olmayanlar bayanların aşılanması da oldukça önemlidir. Ancak seksüel aktifi dahi olsa kadınların da aşılanması rahim ağzı kanseri ve genital siğillerin gelişme riskini azaltacaktır.

Hpv aşısı yaptırmak isteyenler kadınlar kaç yaşında olursa olsun yaptırmasında da bir sakınca yoktur. Hpv aşısı denemelerinde de daha önce Hpv’ye maruz kalanlarıda aşının etkinliğini azalmak la birlikte güvenilirliği iyidir.

Aşılama önceside Hpv testi önerilmemektedir. Çünkü geçirilmiş enfeksiyonu gösterenler iyi bir metod yoktur.

Hpv aşılarını minör akut hastalıklarda da (+diyare, hafif üst solunum yolu enfeksiyonu, vb+) kullanılabilir. Ancak akut hastalığı da ağır seyredenlerde aşılama hasta nın durumu düzelene kadarda ertelenmelidir.

Aşı sonrasıda senkop özellikle gençlerde daha sık olması üzere görülebilmektedir. Bu nedenle aşılamalar sonrası en az 15 dakika da hastanın gözlem de tutulmasıda önerilmektedir.

Erkeklerde Hpv aşısı yapılır mı?

Hpv virüsü cinsel temaslar ile bulaşan bir virüstür ve sadece kadınlarada değil erkeklere de bulaşabilir, erkeklerde siğillere ve çok nadiren penis kanserinede neden olabilir.

Bu erkeklerden de cinsel temasla başka kadınlarada bulaşarak o kadınlarda siğil ya da kanserede neden olabilir. Bu yüzden erkeklerinde aşılanarak virüslere enfekte olmaları önlenirse dolaylı olarak kadınlarında enfekte olması da engellenmiş olurlar.

Bu nedenle de Hpv aşısı erkeklere de önerilmektedir. Erkeklerde Hpv aşısı kadınlarada uygulanan dan farklı değildir, aynı markada aşılar hem kadınlara hem erkelere de uygulanmaktadır.

Avustralya da ve Kanada da erkeklerde de rutin aşılar kapsamına dahil edilmiştir.

Gebelerde Hpv aşısı uygulanabilir mi?

Hpv aşılarının da gebelikte kullanımıyla da ilgili herhangi bir veri yoktur. Aşı da dozlarından önce gebelik testi yapılıp da gebelik tesbit edilirse aşılama gebelik sonuna da bırakılmalıdır.

Bununla da birlikte aşılanan grupta, gebelik oluşan hastalar da takip edildiğinde spontan abortus oranlarında da normal gebelere görede artma tesbit edilmemiştir.

Yine fetal anomali görülme sıklığı da farklı bulunmamıştır. Bundan dolayı da gebe olduğunu farketmeden hpv aşısı yaptıranlarda da gebelik tahliyesi de önerilmez.

Emzirenlerde Hpv aşısı sakıncalı mıdır?

Emziren kadınlarda da Hpv aşısının yapılmasında da bir sakınca yoktur.

Hpv aşısı nereden yapılır?

Hpv aşısı da +0,5 ml.lik üç doz şeklinde de intramusküleri yollarla uygulanır. İkinci doz da dörtlü aşıda da ilk dozdan 2 ay sonra da, ikili aşıda da 1 ay sonra, +3. doz da her ikisinde de 6 ay sonra da yapılır.

Hpv aşısı siğilleri tedavi eder mi?

Hpv aşılarının da genital siğiller yada rahim ağzı kanseri üzerinde de tedavi edici bir etkiside yoktur. Ancak tedavi edici hpv aşıları da üzerinde çalışmalar yoğun bir şekilde devam etmektedir.

İlgili Makaleler ::.

Yorum Yaz ::.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir