Makatta Siğil Tedavisi
Makatta Siğil Tedavisi Makatta Siğil Nedir?
Makatta Siğil Tedavisi Makatta siğiller, anüsün içinde ve çevresinde oluşabilecek küçük siğillerdir. Bu durum aynı zamanda makatta kondilom olarak da adlandırılır. Makat siğilleri bir genital siğil şeklidir .
Çoğu durumda, siğiller rahatsızlık veya acıya neden olmaz. Bununla birlikte, yeterince büyürlerse tahriş edici olabilir ve kaşıntı veya kanama olabilir. Hiçbir semptom olmazsa, makatta siğilleri olan insanlar, farkına bile varmayabilirler.
Makat siğilleri, sadece bir noktada meydana gelebilir veya zamanla üreme organlarının ve anüsün farklı bölgelerine yayılabilir.
Makatta Siğile ne iyi gelir? Bitkisel siğil tedavisi var mıdır?
≥HPV virüsü ve genital siğillerden kurtulanların forumları ve yorumlarını okuyabilirsiniz, Siğil Forum Giriş Sayfası Eğer bitkisel ürünler kullanmak yada geniş bilgiler almak isterseniz. En çok tavsiye edilen: Bitkisel Ürünler Sayfası ANTİBİYOKS sayfasını ziyaret edip geniş bilgi alabilirsiniz.
Makatta Siğillerin Belirtileri Nelerdir? Makatta Siğil Tedavisi
Makatta siğiller anüsün içinde ve çevresinde bulunur. Bir iğnenin başından daha büyük olmayacak küçük yumrular olarak başlarlar. Başlangıçta, fark edilmeleri için çok küçük olabilirler. Büyüdükçe veya birkaç kümelenmiş olduğunda karnabahar benzeri bir görünüm geliştirebilirler. Siğiller şeftali renginde, sarı, pembe veya açık kahverengi olabilir ve ten renginizle karışabilir.
Makat siğili genellikle ağrı veya rahatsızlık olmadan ortaya çıkar. Makat siğili diğer semptomları nadirdir, ancak anüsten kaşıntı , kanama veya akıntı içerebilir . Makatta siğilleri olan bir kişi, makatta bölgesinde bir yumru olduğunu hissedebilir.
Vücudunuzun diğer bölümlerinde de, aynı zamanda siğiller olabilir. Kadınlarda genital siğiller vulva, vajina veya servikste görülebilir. Erkeklerde genital siğiller penis, skrotum, uyluk veya kasıkta da gelişebilir.
Siğiller ayrıca HPV’si olan birinin ağzında veya boğazında da büyüyebilir. Genital siğilleri olan biriyle oral seks yapmak da enfeksiyona neden olabilir.
Makat Siğili Neden Olur? Makatta Siğil Tedavisi
Makat siğili de dahil olmak üzere genital siğiller insan papilloma virüsünden (HPV) kaynaklanır . HPV cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur (STI) . Genç insanlarda HPV kendi başına kaybolabilir ve herhangi bir belirti veya semptomlara neden olmayabilir. Ancak, virüs vücutta kalabilir ve genital siğillere neden olabilir. Bazı HPV tipleri genital siğillere neden olurken, diğerleri kansere yol açabilir, ancak makatta ve genital bölgelerde siğile neden olan HPV tipleri genellikle kansere neden olmaz.
Genelde HPV, bir kişiden diğerine ağız, anüs, penis veya vajina ile doğrudan temas yoluyla yayılır. Enfeksiyonun yayılması için cinsel ilişki gerekli değildir. Deriden cilde temas ile bulaşabilir. Siğiller görünmese bile HPV’nin bulaşması oluşabilir.
Kimler Makat Siğili İçin Risk Altındadır?
Aşağıdaki durumlarda, makatta siğillere yakalanma ve yayılma riski artar:
Korunmasız seks yapmak ( prezervatif gibi bariyer koruması kullanmamak )
Birden fazla seks partneriniz varsa
Makattan ilişkiye girmek
HPV’li bir kişiyle seks ya da yakın temasta bulunmuş olmak
Erken yaşta seks yapmak
Hastalık veya ilaç tedavisi ile zarar gören bir bağışıklık sistemine sahip olmak
Bununla birlikte, sadece bir cinsel partneriniz olsa bile makatta siğiller alabilirsiniz ve prezervatifler bunlara karşı tam koruma sağlamaz.
Makatta Siğil Nasıl Anlaşılır? Makatta Siğil Tedavisi
Makatta siğiller görsel muayene ile teşhis edilebilir. Bazı doktorlar tam tanı konulamayan durumlarda muayene sırasında asetik asit uygular. Bu, lezyonların beyazlaşmasına ve daha görünür hale gelmesine neden olur. Ancak, makatta siğilleri teşhis etmek için bu gerekli değildir.
Makatta siğiller olan hastalarda, anüs içindeki siğilleri aramak için anoskop adı verilen bir araçla barsak kısmı incelenebilir. Doktorunuz ayrıca diğer genital siğil formlarını aramak için pelvik bölgenizi tam olarak muayene edebilir.
Siğillerde biyopsi ile tanı da konulabilir. Eğer siğiller ilk tedaviye cevap vermezse teşhisi onaylamak için kullanılabilir.
Makat Siğili Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi seçimi siğillerin sayısına ve konumuna, hasta tercihine ve doktorun deneyimine bağlıdır.
Topikal İlaçlar Makatta Siğil Tedavisi
Topikal bir ilaçla tedavi, çok küçük ve anüsün dış alanı ile sınırlı siğiller için yeterli olabilir. Bu durumda, makatta siğiller için reçeteli bir ilaç kullanılmalıdır. Tezgah üstü siğil sökücülerin makatta veya genital bölgede kullanılması sakıncalı olabilir.
Makatta siğilleri tedavi etmek için bazı ilaçlar doktor tarafından uygulanır. Diğerlerini kendiniz evde uygulayabilirsiniz. Tedaviler genellikle birkaç hafta veya daha fazla sürer.
Topikal kremler:
İmiquimod (Aldara, Zyclara)
Podofilox (Condylox)
Podophyllin (Podocon)
Trikloroasetik asit (TCA)
Bikloroasetik asit (BCA)
Diğer Tedavi Seçenekleri
Makat siğillerinin ciddiyeti ve konumuna bağlı olarak başka tedavi seçenekleri de kullanılabilir. Bu tedaviler şunları içerir:
Kriyoterapi : Bu prosedür siğilleri dondurmak için sıvı azot kullanır. Donmadan sonra siğiller düşer.
Elektrokoter : Bu prosedürde, doktorlar siğilleri yakmak için elektrik akımı kullanır.
Lazer tedavileri : Lazer tedavisi, yoğun bir ışıktan iletilen enerjiyi kullanır. Bu teknik tipik olarak sadece zor durumlar için kullanılır.
Eğer siğiller yoğunsa, tedavi aşamalar halinde verilebilir. Bazı durumlarda ameliyat gerekebilir.
Makatta Siğil Ameliyatı
Makatta siğil ameliyatı, diğer tedavilere cevap vermeyen daha büyük siğiller veya makat içinde bulunan siğiller için daha etkili olabilir. Cerrahi tedavi tipik olarak poliklinik bazında yapılır. Bu, ameliyatla aynı gün eve gidebileceğiniz anlamına gelir.
İşlem sırasında, cerrah siğilleri kesmek için özel bir araç kullanacaktır. Muhtemelen lokal anestezi yapılır. Makatta siğillerin sayısı ve yeri genişse genel veya spinal anestezi gerekebilir.
Elektrokoter, kriyoterapi veya makatta siğillerin cerrahi tedavisinden sonra çoğu insan birkaç gün rahatsız olur. Rahatsızlığı hafifletmek için doktorunuz ağrı kesici ilaç önerebilir. Çalışabilme veya normal aktiviteler gerçekleştirme yeteneğiniz, tedavinizin derecesine bağlıdır.
Makatta Siğiller Uzun Vadede Problem Oluşturur mu?
Makatta siğiller hayatı tehdit edici değildir ve çoğu durumda kansere dönüşmez. Bununla birlikte, HPV vücudunuzda kalarak makatta siğillerin tekrar etmesine neden olabilir. Siğiller tekrarlayabilir bu nedenle doktorunuzla takip randevuları planlayın. Bu özellikle tedaviden sonraki ilk üç ayda önemlidir.
Makat Siğili Nasıl Önlenebilir?
HPV testi düzenli olarak önerilmez, ancak bir HPV aşısı mevcuttur. Bireylere 45 yaşına kadar verilebilir. Bireylerin 11 ya da 12 yaşlarında HPV için aşılanmaları, böylece cinsel aktivite yoluyla maruz kalmadan önce virüse karşı bağışıklık kazanmaları önerilir.
HPV ve makatta siğillerin bulaşmasını önlemeye yardımcı olan diğer yollar şunlardır:
Riskli cinsel temastan kaçınmak
Prezervatif gibi bariyer yöntemlerini kullanmak
Güvenli ve tek eşlilik
Bununla birlikte, bariyer yöntemleri tamamen HPV’den korumaz ve HPV’yi yalnızca bir cinsel partnerle bile almak mümkündür. Makat siğilleri rahatsız edici olabilir ve nadir durumlarda ağrılı olabilir, ancak tedavi edilebilir. Makat bölgesinde siğiliniz olduğunu düşünüyorsanız, ilk adımınız doktorunuzu görmek olmalıdır. Doktorunuz sizi muayene ettikten sonra sizin için en iyi tedavi planını önerecektir.
Yorum Yaz ::.